Німеччина блокує Вікіпедію?

автор: редактор
• Преса


«Редактори однієї з найбільших онлайнових енциклопедій світу закривають доступ до негайного редагування статей…»

Повідомлення приблизно такого змісту зовсім нещодавно промайнуло по головних інформаційних сайтах світу, в тому числі і по українських.

А сталося це з подачі видання «Times». Новина розповідає про те, що в німецькій Вікіпедії відтепер звичайні користувачі не зможуть вносити корективи без перевірки редакторів. Здавалося б «Times» авторитетне видання, тому інформація мусить бути достовірною. Однак з іншого боку це повідомлення поставило під сумнів саму концепцію Вікіпедії – вільної енциклопедії, яка власне ґрунтується на вільності дописувань. 

Один з редакторів української Вікіпедії Ілля Корнійко – вікіпедист зі стажем. Завдяки написанню статей та редагуванню готової інформації, здобув в межах української Вікіпедії статус редактора або бюрократа. Саме Ілля допоміг розібратися в цій ситуації. Шляхом простої перевірки виявилось, що відредагувати статтю в німецькомовній Вікіпедії цілком реально. Причому зміна тексту негайно відображалась на екрані. Щоправда деякі статті все ж таки були захищені від редагування. То що ж насправді? Відповідь на це запитання дає сама Вікіпедія, а саме її російська версія. Виявляється, що «Times» почерпнув дану інформацію з сайту «New Sсientist Tech» і в трохи спрощеній формі виклав новину для своїх читачів. Російські інформагентства очевидно по-своєму протрактували це повідомлення, а через російські сайти «качка» потрапила і до українських читачів.

Насправді редагування статей в німецькій Вікіпедії ніхто не забороняв. Просто в енциклопедії з’являться певні версії статей, що будуть мати статус «перевірених».  Це спеціальне позначення, яке каже про те, що дана публікація не піддавалася вандалізму. Виявляється в Вікіпедії існують користувачі, які свідомо вносять неправдиві дані, або видаляють цілі шматки тексту.  Право позначати версії статей «перевіреними» матимуть вікіпедисти, котрі вже більше 30 днів зареєстровані в Вікіпедії та зробили понад 30 правок. Метою цих змін є підвищення достовірності Вікіпедії і приховування від читача сторінок, пошкоджених вандалами. Іншими словами незареєстрований користувач при відкритті сторінки буде бачити тільки  «перевірену» версію статті.  Крім того буде інша форма позначки статей – «відрецензована». Однак вимог до рецензованих статей буде набагато більше.


Довідка:

Вікіпедія, або вільна енциклопедія – найбільше он-лайн зібрання енциклопедичної інформації, будь-коли зроблене людиною. За своїми об’ємами Вікіпедія давно вже перевершила найбільші друковані видання. Статті вільної енциклопедії написані понад 250-ма мовами. Вікіпедія виникла у 2001 році і здобула шалену популярність завдяки тому, що будь-хто в будь-який момент може додавати, видаляти чи редагувати статті. Саме через цей факт Вікіпедія також має чимало проблем із правдивістю інформації. Близько 13% всіх даних Вікіпедії вважаються недостовірними.

Німецька Вікіпедія за кількістю статей займає друге місце після англомовної версії. Однак за наповненістю та якістю статей німецькомовна Вікіпедія вважається однією з найкращих в світі.


12 жовтня 2007 @ 11:04

коментарів поки немає

анонси


image

пошук

останні доробки

відео
фото
аудіо
текст
новітні медіа
дипломи
практика

авторизація

логін
пароль

категорії

Міжнародна журналістика
Література
Преса

підписка на RSS RSS

підписатися на RSS
всі RSS-потоки

Digital Future Of Journalism
European Journalism Observetory
Twitter Mohyla JSchoolMohyla J-school Facebook Group
Mohyla JSchool YouTube ChannelPicasa Mohyla JSchool