Марафон для чотириногих

автор: Олена Павлова
• Преса

Кремезні байкери із іграшковими головами бульдогів на мотоциклах очолюють колону машин. На одному з них – чорна маска, інші мають дреди та растаманські берети. Лише за орнаментом із собачих слідів на авто та прапорами «Відкрий їм своє серце!» я розумію, що потрапила все-таки на Марафон до дня захисту тварин.

Подіум
З машин визирають чотириногі улюбленці у хустинках «Ми проти жорстокості». Моська б’ється медаллю об двері машини і з аристократичним виглядом гавчить на камеру, ніби дає скандальне інтерв’ю для програми «Світські хроніки». Неподалік великий білий та пухнастий песик вдало зображає м’яку іграшку, звісивши лапи через вікно.
Колона рушає, а я йду до сцени. Організатори та їхні асистенти бігають у іграшкових котячих вушках. Поряд із кількома наметами та міні-майданчиком Марафону величезна сцена – йде підготовка до рекламної акції одної компанії. Гуркіт відволікає від подій Марафону. Організаторам доводиться перекрикувати цей саундчек. Періодично проїжджає відкритий вагончик, на якому під гучне диско танцюють напівроздягнені моделі.
Проте пухнасті модники не програють на їхньому фоні. Бачу собаку у зеленому плащі, з-під якого визирає червоний костюмчик. Тер’єр у футболці з жовто-синіми смугами і цифрою «4» на спині весь час крутиться під об’єктивами камер і тому нагадує бджілку. Фотографи у захваті від пухнастих моделей – один дядечко все присідає та навіть лягає на бруківку, щоб відзняти їх. Біля ветеринарного намету – благодійний ярмарок, на якому продаються жилетки, плаття та різні шикарні костюмчики для тварин. Поряд пасма шерсті розлітаються на всі боки - працює ексклюзивна перукарня для чотириногих друзів. Волохатий пес тримає лапу, наче на сеансі манікюру, поки віртуози собачих зачісок клацають ножицями.

Знайди собі друга
Трійка білих цуценят метушиться в осінньому листі. Малята гризуть одне одного за вуха і чіпляються за хвости та животики. Це – учасники акції «Знайди собі друга», на якій усі охочі можуть взяти під опіку кошеня чи песика. До речі, така акція проходить щонеділі біля арки Дружби Народів. За столиком відвідувачі заповнюють анкети і переглядають каталоги з оголошеннями «Терміново потрібен хазяїн».
Поряд – кошик, повний чорних котенят. Як у казці про рукавичку. І як вони туди влізли всі? Періодично із живого метушливого місива виринає вухаста голова якогось з котів і дивиться на світ поглядом експерта, який досліджує складну проблему «Хто ці люди і що вони з мене хочуть».
На сцені – «Калейдоскоп щасливих історій». Виходять господарі тварин та їхні улюбленці, що знайшли одне одного саме за допомогою цієї акції.
- Коли я побачила його вперше, то зрозуміла, що не можу залишити це диво тут, у притулку для бездомних тварин. Я повернулася за ним - говорить пані, навколо якої скаче рудий пес. Почуття у них взаємні.

Стерильно
Підходжу до організаторки Марафону, Президента Молодіжної ліги захисту тварин Ірини Терещенко. Говоримо про свято і питаю про наболіле:
- Моє питання турбує багатьох людей, у кого є котики чи собаки вдома. Коли народжуються котенята чи цуценята, вони не знають куди їх подіти. Ваша організація може якось допомогти у цьому?
- Ми виступаємо за стерилізацію домашніх тварин. Тому що армія бездомних тварин, котрі безконтрольно розмножуються, величезна і не варто доповнювати її ще й домашніми тваринами…
- Скільки в Києві безпритульних тварин?
- Ну дуже приблизно їх біля 30-40 тясяч. Їх відловлюють, посилають у притулок Бородянки, і через 10 днів їх усипляють. Але зараз ніби вже намітився зсув. Міська влада вирішила все-таки перейти до гуманнішої схеми. Це відлов, стерилізація і повернення назад під догляд опікунів.

Кожен небайдужий
Неподалік діти щось малюють. Малі наполегливо працюють фломастерами і виводять на папері котиків, собачок, сонечка і будочки.
Питаю, що вони намалювали і як можна допомогти безпритульним пухнастикам. Один малий захоплено повідомляє, що любить тваринок. Пропонує взяти їх собі. Його мама посміхається:
- Він всіх підбирає, всіх годує і всіх жаліє. Йому майже 5 років. Ми чекаємо, що коли він виросте, у нас вдома буде цілий звіринець!
А один хлопчик каже, що йому все одно. Коли мама присоромлює, виправдовується.
Зі сцени доностяься фрази типу «Опікуном може стати кожен небайдужий». Питаю у асистентів «Знайди собі друга» скільки таких небайдужих виявилося сьогодні.
- Забрали чотирьох чи п’ять тварин.
Лише чотири із сорока тисяч знайшли собі притулок у день захисту тварин. Виходить, бездомні тварини мають 1 шанс на 10 тисяч…

23 жовтня 2007 @ 14:50

коментарів поки немає

Name:

Email:

URL:

запам'ятати мене

повідомляти про наступні коментарі?

Введіть символи з картинки: