Джеймс Хетфілд. Легендарна особа світу важкої музики.

Джеймс Алан Хетфілд народився в релігійній сім’ї водія-дальнобійника та оперної співачки, що сильно вплинуло на його подальше життя. Релігійні мотиви часто є основою пісень Джеймса. Займатися музикою Хетфілд почав у дев’ять років з уроків фортепіано. Потім грав на барабанах в групі старшого брата, поки не узяв в руки гітару.

З гітарою в руках Джеймс представляв себе рок-зіркою, граючи в своїй першій групі Obsession. Крім Джеймса до групи входили: брати Велос — бас та ударні та Джим Арнольд - гітара. Згодом група розпалася, а сім’я Хетфілда перехала у місто Ла-Брі. Там Джеймс продовжив своє навчання у вищій школі Бреа Олінда, де зустрівся з барабанщиком Джимом Мулліганом. Ці двоє швидко порозумілися і створили групу Phantom Lord. Незабаром до них приєднався новий гітарист Х’ю Таннер. Із закінчення Хетфілдом школи та переїздом назад у Доуні група розпалася.

У Доуні, Джеймс оселився в будинку, який незабаром підлягав зносу, у зв’язку з розширенням автостради.  Цей будинок належав батькам приятеля Хетфілда, Рона Макгуні і був досконалим місцем для музикантів, оскільки таким чином хлопці могли відтягнути знос будинку і репетирувати скількі влізе. Так з’явилась третя група Хетфілда — Leather Charm, яка частково складалася з колишніх музикантів Phantom Lord. Цей гурт виявився успішнішим за попередній, дав кілька концертів, і навіть зробив демо запис, але чогось не вистачало і гурт розпався.  Саме в цей час Джеймс і зустрів Ларса Ульріха, з яким і створив групу, що стала символом важкої музики в усьому світі — групу Металіка. Зараз Хетфілд — автор майже всіх пісень групи та її незмінний фронтмен. Але не завжди було так.

На самому початку кар’єри своєї групи Джеймс не міг визначитися: ким бути в групі: вокалістом або гітаристом? Через його невизначеність в групі то з’являвся ще один гітарист, то залишався один лише соло-гітарист. Джеймс хотів приділяти більше уваги гітарі, ніж вокалу і Металіка активно шукала фронтмена. Але жоден з вокалістів, що приходили на прослуховування не задовільняв музикантів групи, а отже співати доводилось Хетфілду. З часом він виробив свій власний стиль голосу, без якого зараз групу просто неможливо уявити.

“Джеймс — дуже творча натура,” висловив свою думку про Хетфілда соло гітарист групи Кірк Хаммет. “Хетфілд - сама гордість. Він дуже високий і сильний хлопець у всьому. Не тільки в музиці, але у всьому, що стосується Металіки,” додає екс-басист групи Джейсон Ньюстед.

Хетфілд — всесторонньо розвинена людина. Тривалий час він досить успішно займався скейтбордінгом, доки звукозаписуюча компанія не включила в контракт із Металікою пункт, що виглядав як “No Skateboarding” (з англ. – ніякого скейтбордінгу). Такий крок компанія зробила через високу травматичність цього виду спорту. Зламана рука Хетфілда — відміна турне, або затягування запису альбому, а отже — великі втрати для компанії. Та Джеймс не розгубився і зайнявся сноубордінгом. На сніг падати м’якше, але всерівно цей вид спорту відносять до розряду травматично-небезпечних.

Фронтмен Металіки також збирає гітари, випущені в рік його народження — 1963, полюбляє полювати та серйозно займається автомеханікою. Нещодавно Джеймс зібрав Шевроле марки Chevy BelAir своїми руками.

Із самого початку Джеймс був головним автором пісень Металіки — від рифів, до текстів. Він зміг згуртувати навколо себе талановитих людей та створити такий колектив, у якому музиканти цінують один одного не як ділові партнери, а як друзі. Він і досі носить обручку Кліффа Бертона, екс бас гітариста Металіки, який загинув у трагічній автокатострофі, на згадку про нього.

29 листопада 2007 @ 16:15

коментарів поки немає

Name:

Email:

URL:

запам'ятати мене

повідомляти про наступні коментарі?

Введіть символи з картинки: