Віталій Прудиус, «500 днів літа / (500) Days of Summer»

Цю романтичну комедію можна впевнено назвати маленьким шедевром у своєму жанрі. Особливо враховуючи його стан, де бракує свіжих ідей і все вже давно відбувається за звичною схемою: герої знайомляться, проходять кризу відносин і витримавши певні життєві випробування рятують своє кохання в останній момент. Наприклад, десь в аеропорту за хвилину до завершення посадки на літак в іншу країну. Хепі-енд. Кохання. Все класно. Схема стандартна і усім відома. Забудьте про це. «500 днів літа» – фільм не про кохання. Він про те як його пережити.

500 днів літа – це не тривалість пори року. Це тривалість почуттів. Це 500 днів з життя хлопця Тома (Джозеф Гордон-Левіт), який зустрів свою ідеальну дівчину на ім’я Самер (від англ. Summer – літо; Зоі Дешанель). Це власний щоденник, який він гортає зачитуючи глядачам сторінки з нього вибірково і у довільному порядку. Ніякої лінійної хронології. Ніякого формату послідовних спогадів від оповідача Тома, який вже все це давно пережив. Ми не відчуваємо, що для нашого героя усе це минуло. Ні, навпаки. Він живе саме у тому дні, який ми бачимо на екрані. Ми переживаємо разом із ним розчарування в ідеалах та вірі у існування долі і їх відродження. Том спілкується із нами з екрану від початку і до останнього п’ятисотого дня, який водночас стає першим. Першим днем осені.

Сюжет фільму не є якимось особливим і унікальним. В його основі лежить звичайна історія відносин двох людей. Проте автор стрічки Марк Вебб зміг подати цю звичайну історію на стільки цікаво та оригінально, як не вдавалося мабуть ще нікому. У стрічці широко використовуються нестандартні прийомі. Такі, зокрема, як використання графіки та анімації, дуже вдало вплетені мультикадри, які хочеться довго і повільно розбирати, і навіть несподівані танцювальні відступи в дусі Болівуду. Проте усе це нас не здивує, якщо ми дізнаємось більше про маловідомого у кіноколах Марка Вебба. Марк є успішним кліпмейкером, на рахунку якого співпраця із відомими роковими і альтернативними командами: My Chemical Romance, Maroon 5, Evanescence, AFI, Incubus, The All-American Rejects та ін.


Марк Вебб разом з акторами

Звідси певно і чудовий саундтрек фільму, у якому відчувається хороший музичний смак його авторів. Між іншим, меломаном є і головний герой Том. Він слухає інді та носить футболки із обкладинками альбомів Joy Division «Love Will Tear Us Apart» та «Unknown Pleasures», а також «London Calling» The Clash.

При своєму більш ніж скромному, за голлівудськими мірками, бюджеті у $7млн. фільм «500 днів літа»  зібрав у прокаті $55 мільйонів. Його не знімав відомий режисер, в ньому немає суперзіркових акторів. Мабуть саме тому в Росії його показали лише наприкінці жовтня, через 10 місяців після прем’єри , а в Україні схоже взагалі не планують, на жаль.

Фактично мова йде якщо не про незалежне кіно, то незалежне голлівудське точно. Бюджет – зайве тому свідчення. Це не арт-хауз чи складний «фестивальний» фільм. Це мейнстрім. Проте дуже і дуже хороший, свіжий, оригінальний і вартісний. За багатьма оцінками – один з кращих фільмів року, що минає. 

Віталій Прудиус

Фотоматеріали з сайтів:
www.kinopoisk.ru та www.imdb.com

 


2 січня 2010 @ 03:01

коментарі

#1

Так! Я повністю погоджуюся з думкою автора..дійсно, кінострічка досить прибавлива! Нещодавно мала змогу її подивитися..і скажу, що вона саме те, що потрібно для тих, хто бажає відчути усі тонкощі переживань..усі через це проходять, і потрібно і до нерозділеного кохання ставитися по-філософськи..вміти це пережити і йти с посмішкою далі...адже будь-які за тривалістю стосунки..це досвід і приємні хвилини водночас..отож...хай мі побільше відчуваємо і поменьше змінюємо пори року;))) приємного перегляду! рекомендую! (ця стрічка, щось на зразок...”Дряння девчонка”..однак..так кінець дещо інший, але також є достатньо переживань!) ДИВІТЬСЯ ЯКІСНЕ КІНО...точніше кіно, в якому є душа..і звичайно кохання!!!)

Юлія, 05.02.10 17:02

#2

информативненько, но не гламурненько. Спасибо, что так все и выложили - попало ко мне в закладки

DSLR-A850, 06.12.11 23:40

анонси


image

пошук

останні доробки

відео
фото
аудіо
текст
новітні медіа
дипломи
практика

авторизація

логін
пароль

категорії

Міжнародна журналістика
Література
Преса

підписка на RSS RSS

підписатися на RSS
всі RSS-потоки

Digital Future Of Journalism
European Journalism Observetory
Twitter Mohyla JSchoolMohyla J-school Facebook Group
Mohyla JSchool YouTube ChannelPicasa Mohyla JSchool